Search site
»

Award-winning Milford-on-Sea beach huts and seafront improvement scheme

The Milford-on-Sea seafront improvement scheme has been nominated for and won a number of prestigious awards. Find out more.

Milford on Sea beach huts

A new seafront scheme, including 119 new beach huts, was opened on 16 May 2017 at Milford-on-Sea on the New Forest coast. The new beach huts replaced 119 concrete huts dating from the 1960s which were severely damaged in a violent storm on Valentine's Day 2014. The new huts, along with a raised upper promenade with viewing points and a widened lower promenade, were designed to enhance the seafront, stand up to the challenging coastal conditions and meet the needs of beach hut users, local people and visitors.

Developing the design:

damaged after the storm Feb 2014  After the storm New Forest District councillors agreed to rebuild the beach huts.  A team of councillors and officers along with representatives from Milford Parish Council and the New Forest Beach Hut Owners' Association was set up to manage the project and structural engineers Ramboll UK Ltd were appointed. New Forest-based Snug Architects developed a number of design options and, following public feedback, the scope of the scheme expanded to include improving the public areas around the beach huts. Raymond Brown Construction Ltd of Ringwood began the build in September 2016.

The new beach huts are constructed of concrete in four terraces and set back into the upper promenade to reduce their exposure to the elements. Larger gaps between the terraces allow for better access to the beach. The promenade in front of the huts has been widened, improving access along the lower promenade.

Milford beach huts  A walkway with handrails has been installed along the tops of the beach huts, with connecting bridges between each terrace, enabling pedestrians to walk the full length and enjoy the spectacular Solent views from an elevated position. Steps up to the rooftop walkway from the rear upper promenade double as extra seating for visitors.

A galvanised steel ramp now curves around the World War II pillbox at the western end of the site and concrete ramps have been installed to give wheelchair users and pushchairs access to both promenades.  

Construction techniques more common to civil engineering projects were employed to create structures designed to withstand the conditions.Beach hut concrete c-sections

Pre-cast concrete sections form the body of the huts. The design is softened by concrete front panels featuring a range of coastal-inspired designs from pebbles to Keyhaven River and the Needles. A new sea wall has been incorporated into the rear of the huts to improve the coastal defences.

 

 

You can read more about how the seafront scheme developed below.

Updated: 20 Feb 2018
Powered by GOSS iCM